Meterkast en groepenkast

Last van een storing? Wij staan dag en nacht voor u klaar! 

De hulp inschakelen van Elektricien Breda?

Neem telefonisch contact met ons op en wij zorgen ervoor dat een van onze elektriciens u komt helpen

Meterkast en groepenkast vervangen

Wat is het hart van de elektrotechnische installatie in de woning? Dat is de groepenkast, ook wel bekend als de stoppenkast. Omdat deze zo belangrijk is, moet deze aan alle eisen die tegenwoordig gelden voldoen. Misschien is het dus wel tijd om de meterkast te vervangen.

Wat doet een groepenkast?

Men gebruikt vaak het woord meterkast wanneer ze het over de groepenkast hebben, maar deze twee zaken zijn niet hetzelfde. De meterkast is namelijk de kast waarin de groepenkast zich bevindt. De meterkast bevat naast de groepenkast ook nog andere dingen, zoals een elektriciteitsmeter. De groepenkast zorgt voor de aansluiting tussen de energieleverancier en de verlichting en apparaten in een huis. Ook beveiligt de groepenkast de woning tegen schade door elektriciteit. Als te veel stroom wordt gebruikt, zou het er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat de bedrading in een huis erg warm wordt en smelt, waardoor er een groot risico voor brand ontstaat. In de groepenkast zit een installatieautomaat. Deze meet de hoeveelheid stroom die door elke groep wordt verbruikt. Als de installatieautomaat meet dat er te veel stroom wordt verbruikt of dat er sprake is van kortsluiting of overbelasting, schakelt de installatieautomaat de groep uit.

Groepenkast
Meterkast vervangen

Wanneer moet ik de meterkast vervangen?

Het hangt van een aantal factoren af of de meterkast vervangen moet worden of niet. Als je een oude groepenkast hebt en geen last hebt in de installatie dan is er niks nodig dat gedaan moet worden. In de volgende gevallen moet de meterkast wel worden vervangen: 

  • Als een woning wordt uitgebreid of vernieuwd, kan dit voor problemen zorgen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de groepenkast waarover u op dat moment beschikt, technisch niet geschikt is voor een nieuw apparaat dat u installeert. Ook als u besluit om zonnepanelen te installeren, is het nodig om de huidige groepenkast te vervangen
  • Het kan ook het geval zijn dat er niet genoeg ruimte meer is in de groepenkast. Als de woning sinds de bouw sterk is uitgebreid of als er apparaten zijn bijgekomen die een hoog stroomverbruik hebben, kan het zijn dat verdere uitbreiding van de groepenkast niet mogelijk is. 
  • Als een groepenkast sterk verouderd is, wordt het altijd aangeraden om deze te vervangen. Dit komt omdat de verouderde stoppenkasten niet meer aan de normen voldoen en dus onveilig zijn. De normen zijn strenger geworden en dat is niet voor niets geweest. Daarnaast is het sinds de jaren 70 verplicht om een aardlekschakelaar in de groepenkast te hebben. Met de aardlekschakelaar wordt escalatie van kortsluiting beperkt. Sinds de aardlekschakelaar een vereiste is in de groepenkast is het aantal woningbranden door kortsluiting erg gedaald. Aan het einde dienen de normen voor één zaak, het garanderen van veiligheid. 
Call Now Button